Mindfulness Training, Coaching & Burnout Re-integratie

Stress maakt sociaal

Stress maakt sociaal

Revolutionaire resultaten uit een onderzoek gedaan onder 30.000 Amerikanen gedurende 8 jaar. Stress maakt sociaal en hoeft niet schadelijk voor onze gezondheid te zijn, als we leren om anders over stress te denken. De kracht van onze gedachten zichtbaar in een grootschalig onderzoek. De gedachte geloven dat stress schadelijk is voor je gezondheid wordt door dit onderzoek geplaatst op doodsoorzaak nummer 15 in de VS, boven overlijden aan huidkanker, hiv/aids of moord. Bizar. Als je je gedachten verandert, verandert je lichamelijke reactie op stress.

In heldere taal vertelt wetenschapper & psycholoog Kelly McGonigal op Ted.com wat de meest opvallende inzichten zijn uit het onderzoek:

Denken beïnvloedt  de reactie van je lichaam op stress

Hoe je denkt over stress bepaalt of je lichaam schade ondervindt van stress of niet. De gedachte dat stress schadelijk voor je gezondheid is gevaarlijker dan stress zelf aangezien je hersenen deze gedachten geloven en stresshormonen je lijf in sturen die een negatief effect hebben op je hart en bloedvaten.

Stress maakt sociaal

In een stressvolle situatie geeft je lichaam je de prikkel om contact te maken met mensen die je dierbaar zijn, het geluks of ‘knuffelhormoon’ (oxytocine) speelt hierin een grote rol, een hormoon dat tevens zorgt voor fysiek herstel aan de hart en bloedvaten. Wow wat is ons lichaam goed! Andere mensen helpen tijdens een stressvolle periode activeert dit hormoon ook!

Helpen en om hulp vragen maakt je sociaal, gezond en gelukkig!

Bekijk hier de video incl. nederlandse ondertiteling

Mindfulness

Middels mindfulness leer je dat je je gedachten kunt observeren. Je niet volledig identificeren met je gedachten maar vriendelijke observeren zonder oordeel.  In de psychologie heet dit cognitieve defusie: het leren scheiden van cognities (kennis, ideeën of overtuigingen) en gedrag. Je kunt iets anders doen dan je gedachten je ingeven, wat je dus de keuzevrijheid geeft om het ‘advies’ dat je brein je geeft op te volgen, of niet. Bewust kiezen voor andere gedachten en gedrag. Basis ‘know-how’ voor ieder mens gezien we steeds meer prikkels krijgen en automatisch op lijken te gaan in gedachten over wat er allemaal nog moet gedaan worden of vergelijkingen met of oordelen over anderen.

HARVARD

Stress kan moedig maken en vertrouwen geven In een ‘social stress’ onderzoek aan Harvard University is er een testgroep getraind bewust te zijn van fysieke reacties op stress ( hart dat sneller klopt,  hoge ademhaling) . Ze hebben geleerd dat deze fysiologische reacties van hun lichaam juist gunstig zijn en ze paraat maakt ( meer zuurstof naar de hersenen, algemene alertheid) en ONDERSTEUND om de stressvolle situatie aan te gaan. Ofwel ze zien stress als een vriend, als een behulpzame fysieke reactie. Deze testgroep voelde zich zelfverzekerd en vol vertrouwen en ervoeren moed om de moeilijke situatie aan te gaan.

Niet hoeven oordelen

Deze verandering in perspectief kun je zelf trainen, ieder moment van de dag weer als je stress of een negatieve ervaring hebt realiseer je dat hoe je denkt uitmaakt. Veroordeel jezelf echter niet als er negatieve gedachten zijn, je KIEST NIET BEWUST VOOR NEGATIEVE GEDACHTEN. Ze komen simpelweg op door onze geconditioneerde natuur en we kunnen onszelf trainen de gedachten te observeren zonder erop te reageren. Te accepteren dat we dergelijke gedachten hebben en door deze milde houding ervaren dat ze wegdrijven als wolken in de blauwe lucht. Zo kunnen we onze ‘natuur’ onze biologie zoals Kelly dat zo mooi noemt leren veranderen. Je hersenen nemen je gedachten net zo voor waar aan als een externe gebeurtenis.

 

Send