Amsterdam | MO Werkverichting Nederland

Online meditaties

Online Meditaties

Op de website van ‘soundcloud’ kun je je gratis Meditatie oefeningen volgen en/of downloaden ter ondersteuning van de mindfulness basis training MBSR & MBCT en verdiepende compassie oefeningen, ingesproken door Sabine van der Post. Je kunt ook de gratis soundcloud app downloaden op je smartphone. Welke oefening is op dit moment geschikt voor jou?

Enjoy!

imgres

Mindfulness meditation taster Jon Kabat-Zinn

Wat zijn mindfulness meditaties?

Mindfulness meditaties zijn aandachtsoefeningen. Middels Mindfulness meditaties leer je je aandacht richten in het hier en nu zonder dat je hoeft te oordelen. Tijdens een meditatie zit je op een stoel of een meditatiekussen of lig je op een matje op de grond of in bed. Je leert je aandacht richten op een object ( heel concreet op bijvoorbeeld de ademhaling, lichaamelijke sensaties of geluiden) en merkt al snel op dat je afgedwaald bent en zit of ligt te denken. Dat hoort erbij en is onderdeel van de oefening. Een mindfulness meditatie kan niet goed of fout gaan. Het is het vriendelijk en open observeren waar je aandacht ‘automatisch’ naar toe gaat. Onder mindfulness meditaties vallen ook visualisaties die bepaalde thema’s uit de trainning ondersteunen. Ook leer je ‘keuzeloos gewaarzijn’, het bewustzijn van jezelf en je reactie op de je innerlijke en uiterlijke wereld zonder direct te hoeven reageren.


Meditatie geeft ontspanning door nergens naar te steven…

Je kunt de tijd dat je mediteert zien als tijd voor jezelf om bij te tanken. Je gunt jezelf ontspanning door te zijn met datgene wat er zich maar voordoet tijdens een meditatie. Het doel van mediteren is niet ontspannen maar zonder oordeel observeren wat je nu ervaart. Het paradoxale is dat als je tijdens je meditatie nergens naar streeft, je jezelf en de prettige, neutrale of onprettige ervaring precies zo laat zijn zoals is die is je mentaal, emotioneel en fysiek ontspant.

Grondhouding ‘ Je bent goed zoals je bent’

Je bent goed zoals je bent, is de grondhouding die je aanleert tijdens de mindfulness meditaties. Dit roept bij sommige mensen weerstand en een geheven wenkbrauw op. “Als ik net onredelijk ben uitgevallen tegen mijn dochter hoezo ben ik dan goed zoals ik ben?” Mindfulness meditatie leert je dat als je gedrag en gedachten blijft veroordelen je jezelf steeds vaster draait in je hoofd ( rumineren ) en je je negatieve patronen versterkt en je jezelf demotiveert om te veranderen. Inzien dat dit nu is wat het is; je hebt je al gedragen op een manier die je liever anders zou zien: het is een voldongen feit dus begin met dat in te zien.

Gecondioneerde aard
Ook ruimte voor het inzicht dat je een geconditioneerd mens bent, en als je niet bewust bent je automatisch reageert vanuit oude ( oude familie) patronen. Met de realisatie ‘het is zoals het nu is’ ruimte aan jezelf geven om je te realiseren ‘Ik ben goed zoals ik nu ben, dit hoort allemaal bij mij, bij menszijn, iedereen maakt fouten en het is nu al gebeurt.’ De ontspanning die je met deze acceptatie creëert geeft je hersenen een signaal van rust en vertrouwen. Het triggert een (geluks) hormoon (oxytocine) waardoor je gemotiveerder bent om een volgende keer bewuster om te gaan met jezelf en je reactie op een bepaalde situatie of persoon.

Deze grondhouding train je tijdens een meditatie omdat ook in iedere meditatie je persoonlijke reacties voorbij komen: willen weglopen voor fysiek ongemak, willen stoppen omdat je veel onrust ervaart, boos worden op de vele afleidingen die je hebt, verlangen om wat anders te gaan DOEN in plaats van zitten observeren. Het passeert allemaal de revu, dit ben jij allemaal en het is prima dat het er is. Je ervaart de verschillende energieen in je lijf opkomen, intensiveren en weer afnemen zonder dat je reactief hoeft te zijn. Zonder dat je het hoeft op te lossen of weg te duwen. In een mindfulness meditatie leer je zelf te aanvaarden zoals je bent, helemaal compleet in het moment zoals het is.

Send