Mindfulness Training, Coaching & Burnout Re-integratie

Gedachten zijn geen feiten

Blog april 2012

Gedachten zijn geen feiten

stop.see.go

Misschien is het de late lente. Misschien het slaaptekort van een jonge moeder; in mijn hoofd is het nogal ‘cloudy’. Mijn vrolijke natuur is een beetje op de achtergrond verdwenen als de zon achter de wolken. Langzaam is de bewolking erin geslopen afgelopen dagen. Ik ervaar een gejaagd gevoel van ‘moeten’ en tijd te kort komen. En ook deze week in de valkuil minder mediteren als het wat drukker wordt gestapt. 10 minuten per dag leek niet te vinden…. hoe menselijk! Toch ploppen ook meteen de oordelen over mijn gedrag op, de interne criticus fluistert in mijn oor; jij bent toch mindfulness trainer?! Inderdaad beste criticus, mindfulness trainer en mens.

stop.
Tijd om ruimte te scheppen. Bewust kijken welke gedachten zo in mijn hoofd plakken.
‘Gaat het wel goed genoeg met kleine J – doe ik het wel goed’
‘Is F. wel gelukkig en ben ik er genoeg voor hem’
‘Maak ik wel de juiste zakelijke stappen, en snel genoeg?’
‘Hoe nu financieel als einde van het jaar die klant misschien wegvalt’
‘Het huis is niet schoon, schip moet echt naar de werf, belastingmannetje heeft nog niet gereageerd moet ik bellen etc etc’

see.
Uit mijn toolbox zet ik nu in:
Ik heb de gedachte dat…. ik het niet goed doe met J.
Ik heb de gedachte dat … ik er niet genoeg voor F ben.
Ik heb de gedachte dat….ik alles nu moet doen
Ik heb gedachten. Ik ben ze niet.

O ja. gedachten zijn geen feiten. Ik heb gedachten, ik hoef mij er niet 100% mee te vereenzelfigen…. Gedachten, ze komen op in mijn hoofd. en als ik ze geloof en er in vast ga zitten geven ze mij een onzeker, stresvol of angstig gevoel. Dan maken ze mij passief en belemmeren ze me. OJA!

Gedachten. Ik realiseer mij weer dat het OK is om negatieve gedachten te hebben, ze mogen er zijn simpelweg omdat wij mensen nu eenmaal denken. We hebben allemaal zo een 40.000 gedachten per dag waarvan 70% negatief zijn en een alarmerende werking hebben. Iedereen. Menselijke eigenschap.

Opgeluchte kleine zucht. Ik ervaar al weer meer ruimte en sta mijzelf toe om mijn gedachten en gevoel toe te laten, verzet ertegen te staken. Gewoon een moment zitten. Het gewicht van mijn billen op de stoel, het gevoel van mijn voeten op de vloer. Ik scan door mijn lijf en ervaar spanning in mijn schouders, een beetje zwaar gevoel op mijn borst, onrust in mijn buik. Ik voel het en het is OK. Dit is gewoon hoe ik mij nu voel en het is OK. Echt waar Sabine? Ja, zucht, het laatste beetje weerstand ontsnapt en ik voel een glimlach op mijn gezicht. Een brede glimlach om dit wederkerende proces. Ik ontspan. Mijn buik wordt zachter. Dit alles terwijl ik hier nu zit en tik. Mijn vingers maken een vertrouwd geluidje op het toetsenbord van mijn laptop. ‘It’s all part of the proces’, zingt Morcheeba heel toepasselijk op de achtergrond.

VRIJ. Heerlijk om uit mijn patronen te kunnen breken. Heerlijk om mijn verstand op een mindful manier te kunnen inzetten. Vrijheid! Here comes the sun. Rust in mijn hoofd. Ruimte in mijn borstkas. Ontspanning in mijn schouders. In de verte lonkt er een creatieve bubbel, een uitdagend idee, een zonnestraal en warm gevoel! Maar ik focus; mijn energie is terug en nu eerst de nieuwsbrief de deur uit! go!

Fijne lente en een zonnige groet!
Sabine

Send