Mindfulness Training, Coaching & Burnout Re-integratie

Compassie

Blog Mei 2013

Lummelen is van levensbelang

Er stond laatst een heerlijk artikel in het NRC van Tijs Goldsmidt met als titel ‘Lummelen is van levensbelang’. Precies in de roos. Het woord dat ik nodig had! Lummelen. Momenteel maak ik de verdiepingsslag van mindfulness naar heartfulness middels een compassie training. Best wel weer eyebrow raising wat ik daardoor tegenkom in mijn binnentuin. Zoals daar zijn mijn aversie en oordelen rondom compassie. Een soort ingebouwde weerstand tegen zachtheid. Een deel van mij zegt dat als ik de compassie kant op ga dat dan het einde echt zoek zal zijn, dat ik dan wegzak in de zee van softies, van spirituele geitenbreiers die contact met het leven van alledag volledig kwijt zijn. Een dik vet oordeel!

Mindful zijn over mijn doen en denken leert mij dit patroon helder te kunnen zien. “Compassie maakt je zo soft dat de fundamenten onder je vandaan glijden. Compassie is voor softies’. Het lijkt veilig en prettig om vast te houden aan een dergelijk statement. Met als onderliggende motivatie dat ik geaccepteerd, geliefd en succesvol wil zijn. Als geitenbreier  zou dat niet mogelijk zijn is een sterke overtuiging. Ik realiseer mij dat deze houding mij stagneert, afremt, mij grenzen geeft die ik helemaal niet (meer) nodig heb. En ik ervaar dat de oordelende gedachte mij een onzeker en minderwaardig gevoel geven.

Het eerste zetje in de rug om dit oude patroon los te laten is nieuwe kennis over de werking van mijn brein.

GEVAAR-, JAAG- en ZORGSYSTEEM – Hoe werken mijn hersenen?

Wij mensen, zoogdieren hebben compassie nodig om te overleven. In groepen en als individu. Compassie is nodig om mijn emotionele regulatie systemen in balans te houden. Op z’n Jip en Janneke’s: We hebben 3 systemen in ons brein waar emoties gereguleerd worden. Het gevaar, jaag en zorgsysteem. Er kan maar 1 van deze 3 systemen tegelijk aan het werk zijn. Als ik dingen MOET van mijzelf kun je er prat opgaan dat mijn gevaarsysteem ingezet is. Zit ik heel erg in het WILLEN dan staat mijn jaagsysteem ‘aan’. Beide nodig om te overleven en iets te kunnen realiseren in deze wereld, alleen vaak blijven we onnodig lang in 1 van beide systemen hangen door bijvoorbeeld oordelende gedachten. Zowel ‘gevaar’ als ‘jaag’ systeem geven je spanning;  je lichaam wordt paraat gemaakt om tot actie over te gaan, hartslag en adem hoger,  spieren op spanning.  Als je in een van beide systemen onnodig lang blijft vertoeven geef je je lijf en geest de kans niet om tot rust te komen. Dan krijgt je imuunsysteem bijvoorbeeld geen aandacht en je hoofd draait overuren. Mijn westerse inborst en de lust om dingen te bereiken, voor elkaar te boxen, te creeren is heerlijk alleen wanneer schakel ik over naar mijn zorgsysteem? Dit zorgsysteem treed in werking als er niets hoeft. Het zorgsysteem is op de lange termijn heel belangrijk voor je gezondheid en vergroot dus onze evolutionaire overlevingskansen! Dieren weten dit ook en nemen het ervan als het kan. Geen gevaar en buikje vol? Dan is het tijd om te lummelen! Te spelen, te lachen, dankbaar te zijn. Ontspannen lijf en geest en genieten van wat er is.

Ok, mijn ratio is bereidt om los te laten maar mijn gevoel nog niet. Tot we oefenen met een geleide meditatie. Je voorstellingsvermogen gebruiken en zo je hersenen helpen van de gebaande paden te treden. In de meditatie voel ik mij zo zorgeloos en vrij dat ik mij realiseer dat dat een hele tijd geleden is geweest. Eigenlijk dacht ik dat dat niet meer kon!

Mindfulness & Compassie

Mindfulness leert je bewust worden welk systeem er in werking is. Gewoon gedurende de dag terwijl je bezig bent. Compassie training helpt mij om weer een zorgeloos gevoel te kunnen ervaren, helemaal vrij en dat helpt om mijn zorgsysteem te versterken. UNIEK gevoel! De rijkheid van helemaal niets hoeven. En misschien denk je nu wat een utopie, ik moet nog zoveel? Vergeet niet dat je ieder moment kunt kiezen, vrij bent om te kiezen, is het tijd om verder te jagen of kun je stoppen en om je heen kijken, ineens een glimlach van dankbaarheid voelen op je gezicht en lachen om je eigen heerlijke ontspanning en bijvoorbeeld die heerlijke zon op je huid. Een hele simpele oefening in compassie en het schakelen naar je zorgsysteem is dankbaarheid ervaren voor wat er NU is. Stop even met deze nieuwsbrief, lummel een moment en realiseer je waar je dankbaar voor bent.

Lummelen – heerlijk woord en nu weet je dus ook dat het van levensbelang is om het regelmatig toe te passen!

Liefs vanuit Andalusie, we hebben hier heerlijke Blancweeks – Mindfulness reis – waar dat lummelen goed in praktijk wordt gebracht.

Sabine

Wil je lezen over Compassie?
Tip: Compassievol leven van mindfulness tot heatfulness // Erik van der Brink en Frits Koster
In het najaar start ik met het geven van de Compassie training. Het is zeer wenselijk dat je als basis daarvoor een Mindfulness training hebt gedaan.


 

Send