Mindfulness Training, Coaching & Burnout Re-integratie

Blokkade: plakkracht van een onprettige ervaring

blokkade

25 Augustus 2014  // Veel gelezen post van het Blancday Blog.

Regelmatig kom je een uitdagende situatie tegen. Er wordt een reactie ‘uitgelokt’ door vriend, collega, kind, ouder of onbekende. Iemand doorbreekt je prettige ervaring of het bereiken daarvan. Je lijf spant, gedachten zwellen aan, je neigt er naar wat te roepen, of kropt op, emoties vloeien door elkaar, wat begon met onrust, kleine irritatie bereidt zich uit naar teleurstelling, verontwaardiging, boosheid. Je temperatuur loopt op. “Hoe kan hij of zij dit doen?” Misschien is het een reactie op een ander persoon of een oordeel op je eigen gedrag “waarom doe ik dit nu weer zo’, beide  brandstof voor nog een graadje intensere emoties, malende gedachten en/of fysieke stress. Je blijft plakken, de situatie wordt uitvergroot en je conditioneert jezelf op een negatieve manier.

AHA – een waardevol moment om mijzelf mentaal te trainen! Lesje ‘doorbreken van mijn patronen’, weer een stap op de weg naar innerlijke rust, wijsheid en inspiratie uit de malende gedachte & emotie machine!” Dat is misschien niet wat je in eerste instantie denkt…. Er komt een moment dat je je dat wel realiseert. Op het moment een onprettige gebeurtenis start of plaatsvindt. Dat er ruimte is voor iets anders dan automatisch gedrag en je bewust kiest.

Terug naar de bovenstaande situatie. Nadat je opmerkt dat het blijven ronddraaien in je eigen irritatie, de kettingreactie van emotie op emotie, je moment, uur, dag of dagen er niet leuker op maakt is er een kleine opening. Mildheid. Je kunt kiezen om je emoties, negatieve gedachten, fysieke sensaties niet meer te voeden. Mentaal schakelen van de DOE modus naar de ZIJN modus.

Aanwezig blijven. Hier en nu. Zonder te ( ver) oordelen. Dat is de volgende stap. In plaats van je gedachten, gevoel af te wijzen, er van af te willen ( “ik wil me niet zo voelen”) blijf je erbij aanwezig, erkent dat de situatie op dit moment nu eenmaal zo is. Onprettig. Misschien kun je ervaren hoe krachtig de energie aan je trekt. Boze gedachten, emoties, eenzaamheid, spanning in je lijf, een dichte keel. Misschien ervaar je hoe verleidelijk het is om er in te blijven ‘plakken’, ook al weet je dat het je weinig oplevert. Oude patronen, gewoonten en mechanismen hebben een heerlijke plakkracht opgebouwd door je ervaringen en reacties uit het verleden! Merk het allemaal op. Probeer je niet mee te laten slepen. Richt je aandacht op je ervaring van dit moment. Gebruik de 3 minuten ademruimte coping* om volledig aanwezig te zijn in het moment met je hele ervaring zonder er iets aan te willen veranderen.

Vanuit dit niveau van reageren zie je de problemen onder ogen en sta je jezelf toe om de emoties die erbij horen te voelen. Je ziet in dat je je probleem niet bent. Vanuit dit ruimer bewustzijn kun je vaak gemakkelijker in het moment blijven en wordt je reactie niet zo beïnvloed door verzet (vanuit vroeger ervaringen) of angst (vanuit toekomstige verwachtingen). Je hebt de ruimte om te beseffen dat ervaringen, gedachten, gevoelens en fysieke sensaties komen en gaan. Ruimte om los te laten.

* Ademruimte een techniek uit Mindfulness training sessie 4 “Aanwezig blijven”. Interesse in een training? Mail of What’ss app Sabine@blancday.com // 0634226972

Send